Szilveszteri étkezések
A szilveszteri és újévi menüt nagyban meghatározták a vagyon gyarapodásához kapcsolódó hiedelmek, ezért nem kerülhetett ám akármi az ünnepi asztalra! Az étkezésekkel kapcsolatos szokások többségét valószínűleg nagyon sokan ismerik, de lássuk őket azok kedvéért, akik nincsenek felvilágosítva e téren!
A régi magyar babona szerint, ha nem falunk fel mindent szilveszterkor, akkor az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni. Tehát hagyj ételt a hűtőben, meg a kamrában.
Mit ehetünk?
- malacsültet, hiszen a röfi befelé túr, így a szerencsét is betúrja a házba
- lencsét és egyéb szemes termésekből és magvakból készült ételeket, mert ezek az apró magvak a pénz bőségét jelentik
- sok háznál mandulaszemet vagy más apróságot főztek a lencsefőzelékbe, és az a leányzó vagy legény, aki ezt megtalálta, a babona szerint férjhez ment, vagy megnősült a következő esztendőben.
- rétest, mert akárcsak a rétestésztát, a gazdagságunkat is hosszúra nyújthatjuk vele
- régi szokás az egész kenyér megszegése is, hogy mindig legyen a családnak kenyere.
- halat csak folyómenti vidékeken fogyasszunk, mert a többi helyen elúszik a háziak szerencséjével a halacska
Tilos a baromfi és a halAmit tilos enni :
- baromfihús, mert a kétlábúak kikaparják a szerencsét
- a fentiek alapján, akik nem folyó mentén laknak, ne egyenek halat, mert elúszik a szerencséjükkel
- pulykát enni is szerencsétlen dolog, mert mérget hoz a házhoz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése